Corona versus Thomashuis: ‘Het is constant schaken’

Corona

Het coronavirus heeft ook grote gevolgen voor de Thomashuizen. De deuren die normaal openstaan voor de samenleving, zijn nu vaak letterlijk gesloten. Alle zorghelden, en dus ook alle zorgondernemers en medewerkers van de Thomashuizen, willen we een hart onder de riem steken en bijzonder veel sterkte toewensen in deze bizarre tijden.

Zo ook Cisca en Dennis. Zij zijn zorgondernemers van het Thomashuis in Erp, het dorp dat verhoudingsgewijs het hardst getroffen dorp in Nederland is. “Het hakt erin. Maar we houden ons hoofd koel.” Bij de voordeur van Thomashuis Erp hangt een bord met restricties. “Schoenen uit, handen wassen en desinfecteren en dan aan de koffie”, vertelt Cisca. Het huis is alleen toegankelijk voor medewerkers. Ouders kunnen sinds vorige week vrijdag niet meer langskomen. "In overleg met onze huisarts en VGN besloten de deur te sluiten. Met pijn in ons hart. We hebben samen met ouders, bewoners en medewerkers even een traan gelaten.'

Samenwerking ouders

Volgens de zorgondernemers is proactieve communicatie met ouders vanaf het begin cruciaal geweest. “We hebben altijd al veel verbinding met hen gehad, maar nu des te meer. Het houdt ouders 24 uur per dag bezig. We sturen veel foto’s om te laten zien hoe het met hun kind gaat.” Het besluit om de dagbesteding stil te zetten is in overleg met de ouders gegaan. “Onze eigen dochter hielden we thuis van school en dan zouden we bewoners wel naar de dagbesteding sturen. Dat voelde niet goed.” Daarom hebben Cisca en Dennis alle ouders gebeld, met hen overlegd en de knoop doorgehakt om alle bewoners thuis te houden.

De reactie van de ouders is volgens Cisca en Dennis begripvol en hartverwarmend. “Iedereen is betrokken. Van alle ouders hebben we een bloemetje gekregen om ons een hart onder de riem te steken. Andere ouders geven aan dat ze willen bijspringen met hand- en spandiensten als de nood hoog is.”

Corona, Corona Erp, Corona Thomashuis, Thomashuis Erp,

Van sjoelcompetitie tot taartenbakken of een bingomiddag. "Een dagstructuur biedt voorspelbaarheid en rust."

Geen krokusvakantie maar ‘coronavakantie’

Sinds maandag blijven alle bewoners thuis. “Ze begrepen niet wat er gebeurde. Sommige bewoners dachten dat ze gestraft werden, omdat ze niet meer naar de dagbesteding mochten.” Cisca vertelt dat ze hebben uitgelegd dat alle dagbestedingsmedewerkers ook thuis zijn. “Om het begrijpelijk te maken, noemen we de krokusvakantie daarom de coronavakantie.”

Om onrust te beperken wordt er momenteel geen nieuws gekeken. “Een bewoner was zo bang dat hij aldoor zijn handen waste. De zeep waar we normaal een maand mee doen, was er binnen een week doorheen. Daarom reguleren we nu het handenwassen en leggen we in samenwerking met ouders via een coronaboekje op ieders niveau uit wat het virus doet en wat de bewoners kunnen doen.”

Afleiding en structuur

Volgens Cisca werkt afleiding en structuur bieden het beste bij de bewoners. Daarom is zij vorig weekend begonnen met het samenstellen van een dagstructuur die voorspelbaarheid en rust biedt. Na het wakker worden, ontbijten, douchen, scheren en tandenpoetsen start de eerste activiteit. “Dat kan ieder voor zich zijn, zoals puzzelen of gamen, of een gezamenlijke activiteit.” Daarnaast vermaakt iedereen zich in de tuin en wordt er elke ochtend een wandeling gemaakt.

Elke middag wordt er om één uur geluncht. Daarna start de middagactiviteit. “Maandag hebben we een sjoelcompetitie gehouden, dinsdag taarten gebakken en vanmiddag hebben we een bingomiddag.”

Corona, Corona Erp, Corona Thomashuis, Thomashuis Erp,

 "Even momentje in de tuin genietend van de zon. We houden ons hoofd koel en hoe rustiger wij blijven hoe relaxter onze bewoners",  vertelt Cisca, rechts.

Verbinding vanuit huis

Cisca vertelt dat de sociale isolatie van de buurt krom voelt. “Normaal doen we er met bewoners alles aan om verbonden te zijn met betrokken buurtbewoners en winkeliers. Nu moeten we iedereen buitenshuis houden.” Toch wordt er vanachter de deuren verbinding gemaakt met de buurt. In de omgeving zijn verpleeghuizen compleet op slot. Daarom knutselen bewoners voor de ouderen kaartjes en werkjes die per post worden verstuurd. “Ook werkt beeldbellen en mailen met ouders ideaal.” Via Facebook en de buurtapp houdt het Thomashuis de buitenwereld op de hoogte. Met de zorgondernemers van Thomashuis Venlo en Budel-Schoot wisselen Cisca en Dennis ook veel informatie uit.

Volgens Cisca en Dennis is het nu cruciaal om het hoofd koel te houden. “Het virus hakt er in de omgeving in. Bij de medewerkers en ons zit er veel emoties, maar dat tonen we niet bij de bewoners.” Praktische dingen, zoals boodschappen, worden momenteel na sluitingstijd opgehaald. “Het is net een schaakspel. Zodra er nieuwe informatie is, onderzoeken direct wat wij ermee kunnen doen.”

Impact team

Cisca en Dennis zijn onder de indruk van hun betrokken team. “Medewerkers moeten er niet aan denken om thuis te zitten. Ze zijn zelfs bereid om in het Thomashuis te komen wonen. Ze willen er samen met ons voor zorgen dat we deze tijd zo goed mogelijk doorkomen.” Als zorgondernemers zijn ze nu van half negen ’s ochtends tot tien uur ’s avonds in de weer. “Maar wat moeten wij anders?”

Cisca en Dennis willen graag hun dankbaarheid delen voor alle betrokken mensen en positiviteit. “Wij wensen iedereen heel veel wijsheid en kracht toe. Wij kunnen dit met z’n allen.”

Dit artikel is onderdeel van een serie verhalen die in het teken staan van het coronavirus. Zo kunnen we ondanks de fysiek gesloten deuren, verbinding maken met de buitenwereld.

Delen: