Het is volop verkiezingstijd, en dat wil zeggen dat standpunten moeten worden uitgesproken. Nieuwsuur doet de fractieleiders kleur bekennen, en gisteren mocht een Thomashuisondernemer mee de vragen stellen!
De politieke kopstukken worden dezer dagen één voor één op de rooster gelegd bij Nieuwsuur. Gisteren was het de beurt aan Gert-Jan Segers, die vol overtuiging de standpunten van zijn ChristenUnie mocht proclameren bij Mariëlle Tweebeeke.
Mooie woorden
Belangrijk thema voor deze verkiezingen is uiteraard de zorg, en Leo Pronk van Thomashuis Middelharnis werd gevraagd om hierover kritische vragen te stellen. Een mooie aftrap met de vraag of het CU-manifest over de ouderzorg niet in schril contrast staat met de bezuinigingen in de zorgsector. Zeker geen hypocriet statement, volgens Segers. Het is een kwestie van juiste nadrukken te leggen, bureaucratie te verminderen en de zorgvoorziening dichter bij de burger te brengen.
Mooie woorden, maar een concreet plan van aanpak werd echter niet meteen ten berde gebracht. De vraag van Leo over hoe ze van hun manifest effectief werk zouden maken, werd heel vaag beantwoord met een statement over ontoereikende pgb's in Thomashuizen en het feit dat de Tweede Kamer recent nog had ingestemd met een extra tegemoetkoming indien mensen het nodig hadden. Klinkt ook weer mooi, maar dat van die zogenoemde instemming in de Tweede Kamer deed bij velen toch even een vragende blik oproepen.
De macht van de systemen
De zeer terecht vraag van Leo of de systemen elkaar niet in stand houden werd echter snel afgeblokt door Mariëlle Tweebeeke. Bizar, want daar zit nu net de kern van het probleem. De Nederlandse overheid erkende als eerste ter wereld voor de toenemende consumentendrang in de zorg. Initiatieven als het pgb vormden onder andere de drijvende kracht voor pure vernieuwing. Verschillende nieuwe zorg-vormen werden bijgevolg opgericht, met één duidelijke kern: de zorgvrager heeft de regie. Een meer respectvolle benadering kan je niet hebben. Respect als basis voor de zorg is vervolgens de lijn in de manifesten van Borst & Gaemers, maar ook dat van de ChristenUnie. Er wordt dus op zo veel plaatsen - steeds prominenter - benadrukt wat de wens van de samenleving is, en toch blijft de grote omslag uit.
Waar knelt het schoentje? De systemen, zoals Leo ze benoemde, houden elkaar in stand. Bureaucratische instituten, een inspectie voor de gezondheidszorg die procedures beoordeelt en geen zuivere klantvriendelijkheid, ... Die zaken, daar had Gert-Jan Segers een concrete visie over moeten delen. De cirkel moet 'simpelweg' worden rond gemaakt.
Onze mooie woorden
Goed zijn met woorden, dat is het vak van de politicus. Het leek ons dus gepast om Gert-Jan Segers een toepasselijk cadeautje te geven: een dichtbundel! Niet zomaar een dichtbundel maar het werk van Bob van Gerven, onvolprezen "gedichter" en bewoner van Thomashuis Elst. Zijn gedichten zijn een prachtige weergave van hoe Bob de wereld om zich heen ervaart, wat hij beleeft en hoe hij naar dingen kijkt. Een eerlijke waarheid, en een mooie inspiratiebron voor elk politicus.
Bekijk de uitzending hier opnieuw!