Bouwen aan duurzame relaties tussen mensen met een verstandelijke beperking en de omgeving. Sociale inclusie is een dagelijks begrip voor de Thomashuizen. Daarom heeft Weert Magazine een mooie reportage gemaakt over maatschappelijk verantwoord ondernemen in Thomashuis Ospeldijk.
De H. Geestschool was bijna 60 jaar een begrip, totdat deze tot spijt van de Ospeldijkse inwoners moest sluiten. Als herbestemming wensten de inwoners een maatschappelijk doel voor het gebouw. En dat kwam er. In 2013 openden zorgondernemers Johan en Hedwig Smeets de deuren van Thomashuis Ospeldijk. Sindsdien zijn zij niet meer uit het straatbeeld weg te denken.
Hart van het dorp
Het Thomashuis ligt op een centrale plek in het dorp en is nauw betrokken bij de inwoners. Zo stellen Johan en Hedwig hun huis en schoolplein beschikbaar voor de koningsmarkt, kerstmarkt en de vergaderingen van de Dorpsraad, Gehandicapten Platform en Meulenbuurt. Bovendien wordt het Thomashuis gebruikt als stemlokaal bij verkiezingen.
De bewoners zijn bekend in de buurt en horen echt bij het dorp. ‘‘Vaak horen we dat sinds wij hier zijn, er tenminste weer wat gebeurt’’, vertelt Hedwig in Weert Magazine. Ze vertelt dat het Thomashuis met open armen ontvangen is in de omgeving.
Warm thuis
Sinds de opening is het de dagelijkse missie van Johan en Hedwig om samen met hun medewerkers, stagiaires en vrijwilligers de bewoners een zo leuk mogelijk leven te bieden in een warme thuissetting. Daardoor hebben de bewoners het erg naar hun zin. Johan vertelt dat sommige ouders hebben aangegeven dat ze hun kind positief zien ontwikkelen. ‘‘Dat is voor ons een enorm compliment. Wij doen dit met hart en ziel voor onze bewoners’’, vertelt hij in Weert Magazine.
Over stoppen willen de zorgondernemers nog lang niet nadenken. ‘‘Het Thomashuis is onze levensstijl.’’
Meer lezen over Thomashuis Ospeldijk? Ontdek dan het verhaal van vrijwilliger Els: ‘Die stralende gezichten zijn geweldig’.