Waardigheid in 't Thomashuis: Zijn wie je bent en ertoe doen

Zorg & Welzijn

Foto: Thomashuis Oudenbosch

Ieder mens wil als individu en niet als cliënt behandeld worden. Ieder mens wil kunnen zijn zoals die is. En elk mens wil een waardig leven leiden, of het nou met of zonder een verstandelijke beperking is. Daarom is waardigheid een essentieel goed in het Thomashuis. Want zonder mensen in hun waarde te laten, kan je geen warm en liefdevol thuis bieden.

Menselijke waardigheid, kwaliteit van leven en sociale inclusie zijn essentiële waarden in de gehandicaptenzorg. ‘‘Respect voor en bescherming van de menselijke waardigheid van elk individu is belangrijk, waarbij er aandacht is voor de persoonlijke en sociale kant’’, schreef boegbeeld orthopedagogiek Ad van Gennep voor  het tijdschrift NTZ.

Gewoon meedoen

In het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking staat dat zij recht hebben op een goed leven en gewoon meedoen. Elke dag omarmen Thomashuis-ondernemers en medewerkers deze gedachte. Bijvoorbeeld Thomashuis Dongen, dat letterlijk en figuurlijk met twee benen in de samenleving staat. ‘‘Wonen in een Thomashuis betekent meedoen in de samenleving’’, vertellen zorgondernemers Paul en Hennie.

In Wagenberg zijn de bewoners ook geen onbekenden voor het dorp. Daar helpen Sander en Alexander de buurt door het glas op te halen. Begeleidster Iris vertelt dat het de twee goed doet. ‘‘Je ziet ze groeien en integreren in Wagenberg.’’ Slager Wilbert ziet regelmatig bewoners van Thomashuis Druten in zijn winkel. ‘‘Prachtig dat de mensen in het Thomashuis zelfstandig deelnemen aan het huishouden en het dorpsleven. Doordat ze gewoon meedoen met de dagelijkse dingen, groeit hun eigenwaarde.’’

Uniek individu

Niemand is in het Thomashuis een nummer, maar een uniek individu met eigen interesses, eigen maniertjes en talenten. ‘‘Als bewoner blijf je gezien worden’’, vertellen Wim en Elvira, zorgondernemers van Thomashuis Zwijndrecht. In een Thomashuis mag je zijn wie je bent en is er volop ruimte voor ieders behoeften. ‘‘Wie is de bewoner? Wat heeft hij nodig? Daar kijken we naar en dan gaan we de zorg daar op inzetten’’, aldus het stel.

Persoonlijke ontwikkeling

Dat maatwerk werpt zijn vruchten af. Zo ook in Thomashuis Kaatsheuvel. ‘‘Wij stimuleren eigen keuzes maken. Daardoor zijn bewoners mondiger geworden en laten ze meer van zichzelf zien’’, vertellen zorgondernemers Anja en Louis. Ook worden dingen niet opgelegd. ‘‘Wij leren de groep om zelf hun verantwoordelijkheid te nemen en dingen uit zichzelf te doen.’’

Een fijn en waardig leven leiden met een verstandelijke beperking. Het is mogelijk. ‘‘Wij blijven ervoor vechten om de samenleving te tonen dat mensen met een verstandelijke beperking recht hebben op een mooi leven. En blijven benadrukken dat onze bewoners er mogen zijn en erbij horen’’, aldus Rolf en Mieke, zorgondernemers van Thomashuis Budel-Schoot.

Delen: