Zorgondernemers Tom en Yvonne Theeven zijn gepassioneerd als het gaat om het bieden van een warm thuis aan acht bewoners met een verstandelijke beperking. Maar ook de toekomst van onze planeet gaat ze nauw aan het hart. Tom vertelt enthousiast: “We mogen trots zijn op de manier waarop we met z’n allen binnen de Thomashuizen zorg verlenen. Dat we bovengemiddeld scoren en bewoners mogen begeleiden die een vervuld en gelukkig leven kunnen leiden. Thomashuis-ondernemers mogen oprecht zeggen: dat doen we goed. Maar er is meer… Ons Thomashuis en diens bewoners maakt ook onderdeel uit van deze wereld en onze ecologisch voetafdruk was te groot.”
Zonnepanelen op het dak
Het echtpaar en hun drie kinderen wonen samen met de bewoners in een voormalige basisschool in het Limburgse plaatsje Grathem. Bij de start van het Thomashuis, 7 jaar geleden, was er bij het zorgkoppel de wens om op het gehele dak zonnepanelen te plaatsen. “Echter op een of andere manier was de tijd er niet rijp voor”, legt Tom uit. Panelen plaatsen is een forse investering en ook de coöperatie moet toestemming geven. Helaas krijgt hij het project niet van de grond. Zo’n anderhalf jaar geleden haalt de zorgondernemer zijn duurzame plannen weer uit de kast. “Ik heb hard aan de touwtjes moeten trekken, maar het is gelukt met steun van sociale huisvester Nester”, vertelt hij trots. Het dak van het Thomashuis voorziet nu in een groot deel van de energievoorziening van de bewoners en levert dus ook financieel iets op.
“Nederland is een klein beetje minder droog”
De zonnepanelen zijn net lekker op stoom als de ondernemer zijn tanden zet in het volgende duurzame traject: een regenwaterinfilitratiesysteem. “Er gaat namelijk heel wat hemelwater letterlijk ‘down the drain’ en dat is jammer vanwege droogte.” Het wordt een ingrijpend project dat na een lange aanlooptijd in samenwerking met de Gemeente Leudal en de woningcorporatie Nester gestalte heeft gekregen. Afgelopen mei is er hard gewerkt om buizen op te graven, af te koppelen en te leiden naar putten en infiltratiekratten, zodat al dat kostbare water onze tuin vochtiger kan maken en tevens de piekbelasting op het riool bij flinke buien reduceert. “Geweldig! Nederland is een klein beetje minder droog. En geweldig dat Gemeente Leudal en Nester op een positieve wijze aan de duurzaamheid bijgedragen hebben”, aldus Tom.
In Thomashuis Grathem worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en een deel van het gazon is opgeofferd voor planten. Het zorgkoppel hoopt met de verduurzaming van hun Thomashuis andere zorgondernemers te inspireren. “Het is een stap, die we allemaal met onze huizen zouden moeten maken. Ja, een lange adem heb je nodig maar uiteindelijk kun je veel bereiken. Iedereen is van harte uitgenodigd om te komen zien, wat je naast het leveren van topzorg nog meer kunt bereiken.”