Feest in Meldert waar het startsein is gegeven voor de bouw van het eerste Belgische Thomashuis. Het is een moment dat groots gevierd werd in het bijzijn van ruim 300 aanwezigen waaronder ministers Beke en De Block. “Uitzonderlijk dat een zorgevent hier zoveel aandacht krijgt”, zo reageert een trotse Willy Vertongen, voorzitter van Thomashuizen België.
[Fotos: Tim Delmoitie - Thomashuizen Belgie]
Geweldig nieuws van onze zuiderburen. Na ruim 15 jaar Thomashuis in Nederland, steekt het gedachtengoed definitief de grens over. En aan ambitie geen gebrek bij de Belgische initiatiefnemers. “Eind 2020 wordt de opening verwacht van Thomashuis Meldert”, vertelt Vertongen. “Daarnaast zullen we ook gaan bouwen in Keerbergen, Oudenaarde en in/rond Antwerpen. Het is de bedoeling dat België 25 Thomashuizen telt tegen 2025.”
Persoonsvolgende financiering
Het is een ambitie die – in tegenstelling tot enkele jaren terug – ineens niet meer onmogelijk lijkt. “Sinds 2017 kent Vlaanderen de persoonsvolgende financiering, vergelijkbaar met het Nederlandse persoonsgebonden budget (pgb). Mensen met een zorgvraag kunnen nu – net als in Nederland - zelf kiezen waar ze hun zorg inkopen, bijvoorbeeld in een Thomashuis. Dat heeft de deur opengezet voor ons.”
Foto: Minister Beke schudt de hand van een bewoner van Thomashuis Klundert
Ook de kijk op het zorgondernemerschap – één van de belangrijkste pijlers van de Thomashuis-formule - is ten positieve veranderd. “Het heeft in België lang een negatieve connotatie gehad. Maar inmiddels is de nood aan het ondernemerschap in de zorg - en de openheid ervoor - groot. In het Vlaams regeerakkoord staat zelfs een passage waar bijna letterlijk de Thomashuizen worden genoemd.
[Bekijk hier een interview met Willy Vertongen langs de rode loper in Meldert]
Het verklaart de aanwezigheid van Vlaams minister Beke (Welzijn) en federaal minister De Block (Volksgezondheid en Sociale Zaken) in Meldert. “Uitzonderlijk dat er twee ministers aanwezig zijn bij een event zoals het onze”, weet Vertongen. “Ik zit nu dertig jaar in het vak en heb zoiets nog nooit meegemaakt. Het is geweldig en zegt veel over de houding van de politiek tegenover initiatieven zoals het Thomashuis.”
Foto: (vlnr) Minister De Block, burgemeester d’Haese, zorgechtpaar Bert & Annelies, Willy Vertongen, Hans van Putten & minister Beke
Bewoners Thomashuis aanwezig
Het feestelijke startsein werd gegeven op de plek waar Thomashuis Meldert zal verrijzen. Naast initiatiefnemer Hans van Putten was ook de directie van De Drie Notenboomen (ontwikkelaar Thomashuis-formule) present om de Belgische collega’s te feliciteren en succes te wensen. En – de eregasten zoals ze genoemd werden - bewoners van Thomashuis Klundert en Lepelstraat. “Ik verwacht in de toekomst een nauwe samenwerking met onze Nederlandse collega’s”, zo zegt Vertongen.
Niet alleen de inwoners van Meldert tonen nu al een enorme betrokkenheid bij het nog te bouwen Thomashuis, ook burgemeester d’Haese van Aalst (waar Meldert een deelgemeente van is) genoot zichtbaar van de mijlpaal. Hij sprak treffende woorden: “Nederland staat 1-0 voor als het om de gehandicaptenzorg gaat. Ik ben blij dat we met de komst van het Thomashuis een inhaalslag kunnen gaan maken.”
Thomashuis in Belgische pers
Artikel Nieuwsblad: ‘Waarom zelfs ministers naar dit plattelandsdorpje afzakken’
Artikel Knack: ‘Eerder een groot gezin dan een instelling’
Artikel HLN: ‘Eerste Thomashuis in België opent over ene jaar de deuren in Meldert’
Foto: Hans van Putten, initiatiefnemer en vader van Thomas
Foto: Zo ziet het Thomashuis er volgend jaar uit in Meldert
Foto: Federaal Minister De Block krijgt de maquette van Thomashuis Meldert overhandigd