Saoedische delegatie bezoekt Thomashuis Kaatsheuvel

Uit de huizen

Woensdag 10 mei was een speciale dag. Thomashuis Kaatsheuvel kreeg namelijk bezoek van een delegatie uit Saoedi-Arabië. Zij namen een kijkje in de keuken van de Nederlandse kleinschalige gehandicaptenzorg. ‘‘Wat waren ze enthousiast’’, vertellen zorgondernemers Anja Leermakers en Louis Neeft.

Het Thomashuis kreeg educatie-activiste Bedour Al Raqbani te gast. Zij heeft sinds haar jeugd een liefde voor mensen met een verstandelijke beperking. Onder meer doordat zij een autistisch zusje en een doof dochtertje heeft. ‘‘Ik voel mij vredig wanneer ik bij kinderen met een zorgvraag ben’’, vertelt zij in Arts & Culture. Daarom maakt zij zich hard voor de persoonlijke behoeften en speciaal onderwijs voor kinderen met een beperking. In 2013 werd Bedours inzet met de Arab Woman Award for Education beloond.  

A la Hans van Putten

Bedour zocht voor haar slechthorende dochtertje Noora een dagbestedingscentrum in Dubai. Een geschikte plek bleef echter uit. Daarom richtte zij in 2010 Kalimati op, een spraak- en communicatiecentrum voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Het verhaal van Bedour is een klein beetje te vergelijken met het verhaal van de Thomashuizen, dat is opgericht door een vader die ontevreden was over de zorg voor zijn zoon Thomas.

Rondleiding in het Thomashuis

Voor haar organisatie bezocht Bedour in Nederland het Koninklijke Kentalis, een landelijk instituut voor slechthorende, dove, doofblinde en communicatief beperkte mensen. Een kijkje bij het nabijgelegen Thomashuis Kaatsheuvel mocht daar ook niet bij uitblijven. Bedour werd vergezeld door een delegatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Saoedische werd door zorgondernemers Anja en Louis en de bewoners warm welkom geheten. Bewoner Martijn, die een woordje Engels spreekt, leidde Bedour gedeeltelijk rond. ‘‘Ze was geïnteresseerd in en enthousiast over ons Thomashuis’’, vertelt Anja. De rondleiding werd even onderbroken met een lunch. ‘‘Maar daarna was ze nieuwsgierig om de rest van het huis en de tuin met dieren te zien.’’  

Gehandicaptenzorg Thomashuis

Inspirerend concept

De visie van het Thomashuis spreekt Bedour aan. ‘‘Ze vertelde dat ze het Thomashuis een mooi concept vindt vanwege de kleinschaligheid en vertrouwde gezichten.’’ Ook de bewoners waren enthousiast over het bezoek. ‘‘Ze voelden zich gewaardeerd en betrokken’’, zegt Anja. Ondanks de verschillen in cultuur en georganiseerde gezondheidszorg is het bezoek voor iedereen leerzaam geweest. ‘‘Het was bezoek was inspirerend. De mooie uitwerking van warme en kleinschalige zorg werd in de praktijk ervaren.’’

Gehandicaptenzorg Thomashuis

 

Delen: