Thomashuis als leerbedrijf: 'Wij leren ook veel van haar'

Rafaelle met een bewoner op de duofiets
Werken

Net als vele andere Thomashuizen is ook Thomashuis De Waal een erkend leerbedrijf, in augustus 2017 overgenomen door zorgondernemers Esther en Clément Borgman. Enkele weken na de start verwelkomden ze stagiaire Rafaella. “Wij vinden het leuk om onze kennis te delen met anderen. En andersom leren wij ook veel van haar.”

Bron: dwarskijker.nl

De overname was nog maar net rond of het stel had alles al in gang gezet om het predicaat ‘Erkend Leerbedrijf’ te mogen dragen. “We hebben ons gelijk gemeld bij het ROC hier in Tiel. We leiden leerlingen op MBO niveau 4 op in de richting gehandicaptenzorg. Rafaelle loopt hier nu een jaar stage en zal ook als 3e-jaars de komende periode onderdeel uitmaken van het team. “Wij zijn ons nog aan het ontwikkelen, en zij ook. We ontwikkelen dus samen en leren van elkaar.”

‘Dat is een rol die een stagiair hier mag pakken. Een beetje kritisch zijn en durven vragen’

Esther en Clément genieten van die wederzijdse kennisoverdracht. “Je blijft dankzij een stagiair een beetje op de hoogte. Van nieuwe leermethodes bijvoorbeeld”, vertelt Esther. “Maar een stagiair neemt ook een frisse blik mee. Personeel dat hier al langer werkt doet misschien soms dingen op de automatische piloot. En een goeie stagiair vraagt dan: ‘Goh, waarom doe je dat eigenlijk zo?’ Dat kan medewerkers aan het denken zetten. ‘Ja, waarom doe ik dat eigenlijk zo? Omdat het goed is, of omdat ik het altijd zo heb gedaan?’ Dat is ook wel een rol die een stagiair hier mag pakken. Een beetje kritisch zijn en durven vragen.”

Foto: Thomashuis De Waal

Tijd om te leren

Thomashuis De Waal biedt Rafaella naar eigen zeggen een veilige omgeving waar ze veel tijd krijgt om te leren. Esther: “Onze visie is dat we mensen in hun kracht willen zetten. Niet alleen bewoners, maar ook medewerkers en stagiaires. Ze zijn hier om te leren. En daarbij mag je fouten maken.”

In het Thomashuis leert Rafaelle dat er wordt uitgegaan van mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. En dat aandacht en een persoonlijke benadering het verschil maken. “Iedere bewoner is anders en heeft zijn of haar eigen kwaliteiten. We hebben hier een meisje wonen met een laag niveau. Dan ben je geneigd om uit te gaan van alles wat niet kan. Maar liever kijken we  naar waar ze wél goed in is.”

Individuele activiteit

En daar is volgens de ondernemers tijd en ruimte voor nodig. “En die krijg je in een Thomashuis”, vult Clément aan. “Dat is niet overal het geval natuurlijk. Om te gaan fietsen bijvoorbeeld met één bewoner, of een andere individuele activiteit. Dat is ook wat we van Rafaelle terugkrijgen. Dat stukje warmte en de persoonlijke aandacht. Daar haal je veel plezier uit.”

 

Delen: