Wie droomt er nou niet van een eigen boerderij. Heerlijk in de wijde natuur, met wat kippen en een mooie moestuin vol groenten en kruiden. Of, nog zo’n grote droom: eigen baas worden. Vooral mensen in de zorg dromen daar steeds vaker van. Dé manier om deze twee dromen te combineren is makkelijker te bereiken dan je denkt: begin een zorgboerderij. Maar je vraagt jezelf waarschijnlijk af, hoe begin ik een zorgboerderij? In deze blog geven we je vijf tips voor het starten van jouw eigen zorgboerderij.
1. Eigen zorgboerderij starten: kies de doelgroep die bij je past
Als je een zorgboerderij wil beginnen is het belangrijk dat je een groot zorghart hebt - nog meer dan groene vingers. Bedenk dus goed welke doelgroep het beste past bij jou, want je gaat heel veel tijd doorbrengen met je bewoners. Richt je liever een zorgboerderij op voor dagbesteding, of voor 24-uurszorg? Deze keuzes vormen de basis van je plan.
2.Welke financieringsstroom voor jouw eigen zorgboerderij?
Je wil natuurlijk dat de financiering voor je zorgboerderij goed geregeld is. Verschillende doelgroepen worden uit verschillende financieringsstromen betaald. Als je een zorgboerderij voor ex-gedetineerden of psychiatrische patiënten start, dan komt je geld uit een ander potje dan wanneer je voor licht- of zwaar meervoudig beperkte mensen zorgt. Sommige zorgboerderijen zijn ook vanuit het PGB van cliënten te financieren. Ook belangrijk: voor sommige zorgboerderijen heb je eigen geld nodig, voor andere niet.
3. Onderzoek welke zorgboerderijen er al in de buurt zijn
Heb je een mooi plekje voor je zorgboerderij op het oog? Kijk dan of er niet een zorgboerderij met precies dezelfde doelgroep in de buurt zit. Er zijn bijna 1000 zorgboerderijen in Nederland. Iedere provincie heeft er dus al gauw zo’n 100. Nu is het ook zo dat er genoeg mensen zijn die zouden willen verhuizen vanuit een zorginstelling naar een woonboerderij. Laat dat je dus niet tegenhouden. Maar maak wel goede afspraken met de zorgboerderij in de buurt als je een soortgelijke zorgboerderij wil openen.
4. Maak een ondernemingsplan voor je zorgboerderij
Om financiering te krijgen én om jezelf richting te geven, is het belangrijk dat je een ondernemingsplan maakt. In een ondernemingsplan schrijf je uit wat je wil gaan doen, wat je daarvoor nodig hebt en hoe je dat rendabel gaat maken. Veel banken hebben speciale adviesdocumenten voor het oprichten van zorgboerderijen. Je kunt dus vaak bij je bank terecht voor tips en financiering van je ondernemingsplan.
5. Check of je voldoet aan de wet- en regelgeving
Een zorgboerderij starten mag niet zomaar. Gelukkig maar, want je wil wel dat mensen ook echt goede zorg krijgen op een zorgboerderij. Je moet dus voldoen aan allerlei wetten en regels. Je hebt te maken met algemene wetgeving voor bedrijven in Nederland, de agrarische wetgeving voor het boerendeel van je zorgboerderij en wet- en regelgeving met betrekking tot de zorg die je levert. Om zeker te weten dat je voldoet aan de juiste wetten is het handig om hierbij een adviseur in te schakelen.
Leid je eigen Thomashuis als zorgondernemer
Begint het je te duizelen bij deze punten? Geen nood. Je kunt ook in een gespreid bedje stappen en als zorgondernemer een Thomashuis runnen. Thomashuizen zijn kleinschalige woonvormen voor maximaal 9 mensen met een verstandelijke beperking. Er zijn 118 Thomashuizen door het hele land. Regelmatig zijn wij op zoek naar stellen die een locatie willen overnemen. Sommige Thomashuizen liggen heerlijk op het platteland en hebben dieren op het terrein.
Als Thomashuis-ondernemer zorg jij in alle vrijheid voor jouw bewoners, maar binnen de veilige kaders van een franchiseformule. Van een uitgebreid opleidingstraject en coaching tot ondersteuning op het gebied van financiën, marketing en vastgoed.
Verken nu de mogelijkheden van een eigen Thomashuis en woon een webinar bij.