Geen lunchroom maar een Thomashuis

Zorgondernemerschap

Begin mei verhuisden Sandra en Tjeerd Korenwinder met hun dochter, zoon en hond naar het Thomashuis in Beesd. De verhuisdozen staan nog in de keuken als ze vertellen hoe zij aan het avontuur begonnen om een kleinschalige zorgonderneming voor mensen met een verstandelijke beperking over te nemen. Al geruime tijd speelden ze met de gedachte om een eigen onderneming te beginnen. “We wilden een lunchroom openen waar mensen met een verstandelijke beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt konden werken,” vertelt Tjeerd. Maar door onder andere de gemeentelijke regelgeving werd het een te complex verhaal. In die tijd hebben we kennis gemaakt met Thomashuis Zegveld. "Dit concept sprak ons meteen heel erg aan, maar de timing was niet de juiste. Op dat moment was ‘wonen’ te intensief voor ons gezin."

Echt iets betekenen voor anderen


Tot voor kort werkte Tjeerd als financieel bedrijfsadministrateur. “Ik was de hele dag met cijfers en rapportages voor de directie bezig, en als dat klaar was begon ik weer opnieuw. Ik had het idee dat ik zinloos werk aan het doen was.” Als vrijwilliger in de gehandicaptenzorg zag de wereld er een stuk zonniger uit. Tjeerd liet zich omscholen tot persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg. “Daarom heb ik de overstap gemaakt naar de zorg. Je kan er voor mensen zijn en echt iets betekenen.”
Sandra werkte vijfentwintig jaar in een ziekenhuis als verpleegkundige. “Ik had een leuke baan en fijne collega’s. Door de geboorte van onze dochter Eva, die Downsyndroom heeft, hebben we een uitgesproken visie op zorg ontwikkeld. Die visie stond haaks op wat Tjeerd tegenkwam in de zorginstellingen. Ook in het ziekenhuis ging het steeds vaker over hoe we met zo min mogelijk mensen zo veel mogelijk werk konden verzetten.”

Dochter Eva en labrador Boris.

Een webinar en een besluit


De droom om een eigen zorgonderneming te starten werd aangewakkerd. Tijdens de lockdown, in 2020, volgden Sandra en Tjeerd een webinar bij zorgfranchisegever De Drie Notenboomen. “Na dat webinar hebben we los van elkaar een weekend nagedacht of we dit avontuur wilden aangaan. Het was voor ons allebei meteen duidelijk dat de tijd er rijp voor was en dat we dit wilden gaan doen.”
Na het selectietraject bij De Drie Notenboomen werden ze gekoppeld aan Thomashuis Beesd. In alles zijn ze meegenomen; de zorgplannen van bewoners, het verlenen van zorg, de financiële administratie, het kwaliteitsbeleid en het aannemen van nieuwe bewoners. “We hebben een jaar lang meegelopen met zorgondernemers Nanda en Gert, waar we een hele bijzondere klik en samenwerking mee hebben. Het was echt een droomovername.” 

Sleuteloverdracht Beesd

V.l.n.r. Sandra en Tjeerd Korenwinder en Gert Blom en Nanda Zonruiter.

Wennen aan elkaar


Dankzij de goede aanloop hadden ook de bewoners van Thomashuis Beesd alle tijd en rust om aan Sandra en Tjeerd te wennen, maar natuurlijk was het voor iedereen toch spannend. “Tijdens het afscheidsfeestje voor Gert en Nanda werden emotionele speeches gehouden – het ging nu echt gebeuren. Daarna moest iedereen even ijken. Maar de groepsdynamiek is heel goed, men kan elkaar helpen en ondersteunen in het dagelijks leven,” zegt Sandra. 

Uitpakken en aan de slag


Sandra, Tjeerd, hun dochter en zoon, labrador Boris en de twee Thomashuispoezen wonen nu enkele weken samen met de bewoners in Thomashuis Beesd. “De kinderen moesten verhuizen uit hun vertrouwde omgeving,” zegt Sandra. “Hoe dat zou gaan, moesten we allemaal ervaren. Afgelopen week zagen we onze zoon van 17 ineens uit eigen beweging de was ophangen buiten. En hij gaat met de bewoners een project oppakken: ze gaan samen een kippenhok bouwen. Onze dochter Eva, van 15, heeft ineens negen medebewoners om leuke dingen mee te doen, Nintendo te spelen, of te korfballen. Het opzoeken van contact gaat voorzichtig, maar heel natuurlijk.”

Ondernemen en werken met een betrokken team


“We hebben een heel leuk en toegewijd team waar we ons welkom bij voelen,” zegt Sandra. De mensen hier staan open voor het kijken door een andere bril, en vinden vernieuwingen ook inspirerend.” Er is ook hulp van buitenaf, de nieuwe ondernemers van Thomashuis Zegveld zijn de werk-buddies van Sandra en Tjeerd geworden. Voor advies en inzichten sparren ze met elkaar om daarna, na overleg met het team, hun eigen beslissingen te nemen.

Een goede balans opzoeken, zeker als zorgondernemer


“Als je van mensen houdt, is dit de ultieme manier om zin te geven aan je leven,” geeft Tjeerd aan. Als inwonende zorgondernemers is het belangrijk om voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning te zorgen. Twee avonden per week eten Sandra en Tjeerd mee met de bewoners – op de andere avonden eten ze in hun eigen woning met hun gezin. Iedere week hebben ze een vrije dag gepland om op te laden en leuke dingen te doen, samen of met de kids.

In de keuken in Beesd

Plannen voor de toekomst


Naast de verhuisdozen uitpakken en een beetje op adem komen, staat er van alles op de planning voor 2022. “We hebben kennismakingsgesprekken met bewoners en het team gepland. In juni hebben we het eerste werkoverleg en plannen daarna een bewonersvergadering en evaluatiegesprekken in.” Daarna is het tijd voor vakantie met de bewoners, misschien wel naar verwachting in Frankrijk.

Stappen maken in kwaliteit in de zorg


Als zorgondernemer kan je stappen maken in kwaliteitszorg, en daar gaat het om, geeft het koppel aan. “Je bent nooit klaar,” zegt Sandra, “en je to-do lijstjes zijn nooit leeg, maar dat is oké. In een groot bedrijf moeten zoveel schakels om, dat verandering creëren lastig blijft. Als ondernemer kan je zelf keuzes maken.” De echte winst zit hem in het bevorderen van het welzijn van de bewoners. “Je ziet ‘s ochtends bij ontbijt al hoe iemands pet staat. In een Thomashuis kan je de zorg laten aansluiten op de behoeften van de ander,” zegt Sandra, “want je hebt daar perfect zicht op omdat je er zo kort op zit en kan anticiperen. “Iedere bewoner een warm thuis bieden, genieten van de kleine dingen en nieuwe dingen leren en beleven, dat is waar het volgens ons om gaat!”

Ben jij enthousiast geworden door het verhaal van Sandra en Tjeerd? Meld je dan vooral aan voor de informatiebijeenkomst over het Thomashuis-ondernemerschap.

Delen: