Het runnen van een Thomashuis: “Avontuur van ons leven”

Zorgondernemerschap

Voor Francine Harms en Costiaan de Heer zitten de eerste maanden van hun nieuwe leven als Thomashuis-ondernemers erop. Samen met de dochter van Costiaan, Caitlin, en hondje Sofie hebben ze hun intrek genomen op de eerste verdieping van Thomashuis Steenwijkerland. Het gezin woont, net als alle Thomashuis-ondernemers, bij de bewoners in. Samen vormen ze als het ware een groot gezin. “Nu zijn er acht mensen die blij zijn als je thuiskomt, heerlijk”, aldus Francine.

Wonen op je werk

De zorgondernemers wonen dus letterlijk op hun werk. Al voelt dit helemaal niet zo volgens de twee. “Het is wezenlijk anders om te wonen en werken in een Thomashuis”, aldus Costiaan, die al meer dan 25 jaar werkt in de gehandicaptenzorg. Francine is het hier hartgrondig mee eens: “Het voelt niet als werken. Hoogstens wanneer ik administratieve werkzaamheden verricht.” Francine en Costiaan hebben allebei hun hele werkende leven gezorgd voor mensen met een verstandelijke beperking, met name bij een grote stichting. Samen brengen zij maar liefst 30 jaar aan ervaring mee. “Ik was ervan overtuigd dat de zorg anders moest en ook kon”, legt Costiaan uit. Maar hij merkte ook dat zijn organisatie zich maar moeilijk liet veranderen.

Een eigen dagbesteding of zorgboerderij opzetten?

De wens groeide om als zelfstandige aan de slag te gaan. Costiaan zegt nuchter: “Je kan wel klagen, maar je kan het ook gewoon zelf oppakken.” Het stel ging op onderzoek uit: zou het mogelijk zijn om samen een dagbesteding of zorgboerderij op te zetten? “We kwamen erachter dat de kans van slagen in ons geval klein was. Er komt zoveel bij kijken qua vergunningen, financiering en papierwerk.” Francine:“ En als de gemeente van mening is dat er geen behoefte is, sta je sowieso tien-nul achter.”

“Het huiselijke en kleinschalige trok ons aan”

Het bekende gezegde ‘tussen dromen en daden…’ dreigde werkelijkheid te worden. Tot Francine via LinkedIn kennismaakte met de Thomashuisformule: “Ik heb ons diezelfde middag nog aangemeld voor de informatiebijeenkomst. Het paste gewoon precies bij onze eigen visie.” Het huiselijke, de warmte en de persoonlijke aandacht zijn precies wat zij mensen met een verstandelijke beperking zo gunnen. “De Thomashuizen leken gemaakt voor ons. Alsof het zo had moeten zijn”, aldus Francine. Door onder de vlag van franchise te opereren, kwam hun ondernemersdroom weer binnen handbereik. Na de selectieprocedure bij franchisegever De Drie Notenboomen werd al snel duidelijk dat ze de perfecte kandidaten waren om ondernemers Annelies en Bert Boshoven op te volgen in Steenwijkerland.

Thomashuis Steenwijkerland

Annelies met bewoonster op de trampoline

Bewegingsvrijheid en weinig moeten

De eerste maand konden ze meteen vol aan de bak, omdat er een medewerker was uitgevallen. De kersverse ondernemers besloten zelf acht dagen op de groep te staan, om zo meteen een band met hun nieuwe huisgenoten op te bouwen. “De eerste periode is zoeken met elkaar. Maar wij merken dat ze zich al aardig op hun gemak voelen bij ons"“, vertelt Costiaan. De ervaren zorgmedewerkers vinden sowieso dat deze doelgroep goed gedijt in een huiselijke setting met veel bewegingsvrijheid. “Als je geen zin hebt om koffie te drinken, dan is het ook goed“, zegt Francine. En dat brengt veel rust en ontspanning, zo ervaren ze dagelijks. Ook voor de zorgondernemers zelf.

We doen het hier samen

“De ene dag lukt het wel, maar de andere dag gaat het wat minder bij een bewoner. Dan doen we het samen. Bewoners helpen ons dan weer met zoeken naar de broodtrommels. Samen is hier belangrijk”, aldus Francine. “Je krijgt waardering van de bewoners en maakt plezier met elkaar”, vult Costiaan aan.  

De twee verheugen zich op een mooie en actieve zomer. “De bewoners komen ook zelf met leuke ideeën”, vertelt Francine. Zo wil de een gaan karten en de ander graag een klauterbos in. “We gaan in ieder geval gezellig terrasjes pakken, naar de bioscoop of een dagje uit. Net als in een normaal gezin dus”, zeggen ze trots.

Beschikbare locaties

Ben jij enthousiast geworden door het verhaal van Francine en Costiaan? Er zijn 118 Thomashuizen verspreid over het hele land. Regelmatig zijn wij op zoek naar stellen die een locatie willen overnemen. Kijk hier voor alle beschikbare vestigingen of meld je aan voor een informatiebijeenkomst!

Delen: