Thomashuis Harich in nieuwe handen

Zorgondernemerschap

Eigenlijk wilden Fernanda de Hoop en Frank Beffers helemaal niet in het verre Friesland gaan wonen. “Toch zijn we voor de zekerheid gaan kijken. Maar wij waren meteen verliefd!” De setting in een prachtige stelpboerderij en de bewonersgroep, alles klopte voor hun gevoel. Nog  geen jaar later, krijgen ze de sleutels overhandigd van Klaas en Anja Zandstra. En wonen ze, met hun jongste dochter en 8 mensen met een verstandelijke beperking, in het pittoreske dorpje Harich.

De kleinschaligheid sprak ons aan

Het idee om zelf een Thomashuis te runnen, ontstond toen ze op LinkedIn lazen dat een oud-studiegenoot van Frank een Thomashuis had overgenomen. Beiden waren direct gecharmeerd van de franchiseformule. De kleinschaligheid en het directe dagelijks contact met de bewoners, sprak hen erg aan. Vier dagen later zat het stel op de koffie bij Ivo en Ellen in Thomashuis Terborg. “Op de terugweg naar Amerongen zeiden wij; dit is het. Dit gaan wij ook doen!”, weet Frank nog goed. Fernanda vult enthousiast aan: “De warmte en knusheid die wij in het Thomashuis voelden, omdat je met z’n allen een groot gezin vormt; het voelde meteen goed.”

Bezinning in coronatijd

Fernanda heeft een lange carrière achter de rug in de onderwijswereld. Zo was ze kort werkzaam als leerkracht en na haar studie pedagogiek als procesbegeleider binnen het onderwijs. De laatste jaren begeleidde zij scholen bij het creëren van een veilig klimaat. Dit deed ze vanuit het gedachtegoed van De Vreedzame School. Voor Frank is door de overname de cirkel rond gekomen: hij werkte op zijn zeventiende al met mensen met een ernstig verstandelijk beperking. De afgelopen 20 jaar heeft hij gewerkt als manager in de zorg- en welzijnssector. In het voorjaar van 2020 ontstond de vraag: “Wat willen wij eigenlijk de komende tien jaar? Het antwoord was duidelijk: dichtbij en op kleine schaal een plek bieden voor kwetsbare mensen.  

Midden in de samenleving

Het stel vindt het fantastisch dat Thomashuizen bewoners de gelegenheid geven om onderdeel uit te maken van de samenleving. Fernanda legt uit: “Thomashuis Harich is echt onderdeel van het dorp. We zijn zeer hartelijk ontvangen door de dorpsgenoten. Thomashuis Harich zou volgens ons een kleine veilige wereld moeten vormen waar vanuit je als bewoner ook een steentje kunt bijdragen aan de buitenwereld.” Het stel wil ook graag contact leggen met andere Thomashuizen. Niet alleen voor henzelf, maar vooral ook voor de bewoners. “Een bewoonster zei dat ze graag een vriendin wil. Hoe mooi zou het zijn als ze die misschien kan vinden in een ander Thomashuis, een keer langs kan gaan of online contact kan hebben”, zegt Fernanda. Drie begrippen zetten we centraal in ons Thomashuis: samen gezond en prettig leven. Hierdoor hopen we leefplezier te creëren voor onze bewoners en werkplezier voor ons team.

Gespreid bedje

Inmiddels zit hun eerste week in het Thomashuis erop. De bewoners en de zorgondernemers zijn al aardig aan elkaar gewend, vertelt Frank. “De bewoners helpen ons enthousiast als we bijvoorbeeld iets niet kunnen vinden, of niet weten, erg leuk! Voor Anja en Klaas kunnen we alleen maar bewondering hebben. We zijn in een gespreid bedje terechtgekomen. Samen met het team hebben ze een geweldig mooi huis neergezet. We zijn erg blij dat we het stokje van hen mochten overnemen!”

Wil je samen met je levenspartner het verschil maken voor 9 mensen met een verstandelijke beperking? Meld je dan aan voor onze informatiebijeenkomst over het Thomashuis-ondernemerschap op dinsdag 21 september. 

Thomashuis Harich Friesland

Delen: