Thomashuis Warmenhuizen: ‘Samen vieren we het leven’

Zorgondernemerschap

Een drukke, maar bruisende periode. Zo beschrijven Robert de Jong en Wendy Pronk in een vogelvlucht de overname van Thomashuis Warmenhuizen. Begin september hebben zij het stokje overgenomen van Ans van Zijl en Paul van den Heuvel. “Wij gaan het gigantisch missen. Maar in Robert en Wendy krijgen de bewoners twee kanjers terug.” In dit bericht stellen Wendy en Robert zich aan je voor.

De omgeving van het Thomashuis is voor het zorgechtpaar geen onbekende. “Ik ben tegenover het Thomashuis opgegroeid”, vertelt Wendy. Robert heeft 20 jaar in de woonzorg gewerkt. Wendy als begeleider bij een dagbesteding. Wanneer Thomashuis Warmenhuizen in 2010 de deuren opent, is hun nieuwsgierigheid gelijk gewekt. “Maarde tijd was nog niet rijp.”

Ondernemersdrift

Samen komen Robert en Wendy met het plan om voor een stichting een dagbesteding op te starten. “Het leek ons mooi dat mensen met een verstandelijke beperking in hun eigen omgeving van waarde kunnen zijn voor de buurt”, aldus Robert. Wendy runt de daaropvolgende 6 jaar vol enthousiasme de dagbesteding in het dorp, waar ook 5 bewoners van Thomashuis Warmenhuizen werken. “Ik haalde hen op en brachten hen thuis. Daardoor kende ik de bewoners goed.”

“In het Thomashuis waren Ans en Paul er altijd voor de bewoners”

Toch loopt het stel tegen de beperkingen aan van het loondienst zijn. “De dagbesteding die we hadden opgestart, was binnen de vleugels van een stichting. Dat beperkte mijn ondernemersdrift. Als Thomashuis-ondernemers kunnen we zelf invulling geven aan ideeën”, vertelt Wendy. Het vaste aanspreekpunt als ondernemer trekt Robert aan. “Bij de voorzieningen waar ik werkte, waren er veel dienstwisselingen. Wie werkte, bepaalde de sfeer en het management koos de richting. In het Thomashuis viel ons op dat bewoners veiligheid en rust vonden doordat Paul en Ans er gewoon altijd voor hen waren met een klein groepje medewerkers.”

Thomashuis Warmenhuizen,

 Paul en Ans (links) en Wendy en Robert (rechts) tijdens de ondertekening.

De grote vraag

Na 10 bijzondere jaren zoeken Ans en Paul opvolgers. “Toen vroegen ze ons of we erover wilden nadenken om hun huis over te nemen.” Wendy en Robert vragen het aan hun kinderen van 14 en 16 jaar oud. “Zij stonden er ook achter. Toen zijn we ervoor gegaan. De bewoners gaven ons gelijk een warm welkom.”

De afgelopen tijd is er veel op het stel afgekomen: verhuizen, werk opzeggen, bewoners, familie en medewerkers leren kennen en het leren runnen van een Thomashuis. “Dat bracht de nodige dynamiek met zich mee. Het was intensief, maar bruisend”, vertelt Robert. Wendy is vanaf mei in dienst geweest van het Thomashuis om achter de schermen ingewerkt te worden en de bewoners goed te leren kennen. Zelf heeft Robert de laatste twee maanden meegelopen. Het stel blikt terug op een warme overname. “Het zat direct goed met Ans en Paul.  Op hun ervaring hebben we enorm kunnen varen, alles open kunnen bespreken en ook nu kunnen we bij hen aankloppen als er vragen zijn.”

Thomashuishond

Inmiddels is het stel twee weken verder als zorgondernemers van Thomashuis Warmenhuizen. De puppy van Robert en Wendy is ook opgenomen door de bewoners. “Onze hond draait alle diensten mee. Dat vinden de bewoners leuk.”

Net als elk Thomashuis zet het stel zich elke dag in om de 8 bewoners een gemoedelijk thuis te bieden waar ieder individu gezien wordt. “Met als gemene deler het echtpaar dat in huis woont. Wij spreken, zien en maken de bewoners elke dag mee. Daardoor leer je elkaar steeds beter kennen en kan je op ieders eigen behoeften inspelen.” Oftewel: een intense en duurzame relatie. “Dat is de kracht en de kern waar de zorg om draait. En dat was de visie van de vader van Thomas: de zorgvraag en persoonlijke behoeften van de bewoner zijn leidend, niet de organisatie”, vertelt Robert enthousiast.

Plannen

Robert en Wendy hebben allebei hun roots in Warmenhuizen liggen. Daarom willen ze zoveel mogelijk met het Thomashuis deelnemen aan activiteiten in de omgeving. “Denk aan carnaval, de jaarmarkt of het sinterklaasfeest. Maar we willen ook van betekenis zijn voor het dorp. Door corona ligt daar een uitdaging om dat veilig op te zetten”, aldus Wendy.  

De eerste coronaproof uitjes heeft het stel als kersverse zorgondernemer al beleefd. “Met de bus hebben we een West-Friesland toer gedaan langs lokale marktkraampjes waar boerenproducten werden verkocht. Dat was genieten.” Naast de vakanties samen beleven, kijken Robert en Wendy uit naar de gewone, alledaagse dingen die ze de komende jaren in het Thomashuis gaan beleven. “Met elkaar willen we het leven vieren.”   

Delen: