Met de komst van Thomashuis Almelo krijgt niet alleen het nieuwbouwpand, maar ook de wijk een mooie bestemming. De komst van het 119e Thomashuis is namelijk onderdeel van een groot gebiedsprogramma. “Het Nieuwstraatkwartier is een wijk met unieke plekken. Bewoners, ondernemers, gemeente en allerlei organisaties zijn samen bezig om de wijk extra aantrekkelijk te maken”, aldus de gemeente Almelo.
In 2016 besloot het college tot een programmatische wijkaanpak toen uit onderzoek bleek dat bewoners weinig vertrouwen hadden in de overheid, andere instanties en de ontwikkeling van hun wijk. In 2017 startte daarom het programma Nieuwstraatkwartier. “Door mooie punten te versterken en minder prettige dingen aan te pakken”, aldus programmamanager Evelien van Rijswijk-Hendrik. Met een speciaal gebiedsprogramma werkt de gemeente aan een duurzame en leefbare wijk. Buurtbewoners worden gemobiliseerd om actief mee te denken. Zodat iedereen na het gebiedsprogramma kan zeggen dat het Nieuwstraatkwartier ‘een levendige en vitale wijk is’, aldus burgemeester Arjen Gerritsen.
Fysieke en sociale successen geboekt
Volgens programmamanager Van Rijswijk is het Nieuwstraatkwartier een wijk vol kansen. Naast de verbetering van woningen en infrastructuur, ligt de bal ook bij buurtbewoners. “Als inwoner kan en mag je zelf ook meedoen en daar krijg je ook de ruimte en middelen voor”, aldus burgemeester Gerritsen.
‘In korte tijd is het een bruisende ontmoetingsplek geworden’
In korte tijd zijn er al goede resultaten geboekt. Zowel fysiek – rioolonderhoud, gerenoveerde woningen, herindeling van de straat - als sociaal. Zo hebben buurtbewoners van de voormalige Hagendoornschool een gemeenschappelijke ontmoetingsplek gemaakt, waar nu koffieochtenden, activiteiten en (zorg)voorzieningen als een ruilwinkel, dagbesteding, fysiotherapie en welzijnswerk aanwezig zijn. “In korte tijd is het heel bruisend geworden. De organisaties die hier zitten, versterken elkaar en lunchen samen om elkaar en het aanbod van de ander beter te leren kennen”, reageert wijkondersteuner Anne Marie Pleyhuis.
Van lege velden hebben buurtbewoners speelplekken gemaakt. “Er was daarnaast onvrede over geparkeerde auto’s op de stoep. We hebben bloembakken neergezet – zoals de bewoners wilden – die ze in ruil daarvoor onderhouden”, vertelt burgemeester Gerritsen. Ook in het aanbestedingstraject van de vernieuwde winkelstraat mochten ondernemers meedenken. “Met de vernieuwing van de straat en de panden ziet het er een stuk mooier uit, maar niet als een compleet andere straat. Het blijft de Nieuwstraat, dat voelt goed. Het is mooi dat je nu als inwoner en ondernemer zelf hebt bepaald hoe het eruit gaat zien”, reageert Justin Harings, eigenaar van een fietsenwinkel.
Volop kansen voor het Thomashuis
Het Nieuwstraatkwartier is met haar kabbelende beek, authentieke Almelose molen en het Goossenmaatspark een unieke wijk. Het Thomashuis wordt in hartje centrum gerealiseerd. “Buurtbewoners zijn enthousiast met deze maatschappelijke invulling. Het kan de omgeving een boost geven”, reageert regisseur wijkontwikkeling Elske Alberts van Beter Wonen. Haar woningcorporatie realiseert de bouw van het Thomashuis en is met diverse projecten nauw betrokken bij het wijkprogramma.
De ligging biedt voor de toekomstige Thomashuis-ondernemers en bewoners volop mogelijkheden. “Tegenover het Thomashuis komt een Herbergier voor mensen met dementie. Het ligt nabij een vernieuwd park, maar aangrenzend vind je ook de Albert Heijn. De vernieuwde winkelstraat is op loopafstand van het Thomashuis, net als een basisschool en groter park met kinderboerderij. Je kan ook zo naar de wekelijkse wijkmarktje wandelen of naar bewonersinitiatief de Hagendoorn.” De wijk vormt een kleurrijk gezelschap van mensen met diverse achtergronden en nationaliteiten.
Al met al een centrale locatie met veel kansen om verbinding te maken tussen mensen met een verstandelijke beperking en de lokale bevolking en winkeliers. “De wijk heeft behoefte aan mooie projecten als het Thomashuis. Er heerst een sfeer van verbondenheid onder winkeliers en buurtbewoners”, aldus Alberts. Zo worden er nu ook kerstmarkten en braderieën georganiseerd om connectie te maken met de buurt.
Groener, frisser en duurzamer
Of het negatieve imago de wijk uiteindelijk zal verlaten? “Dat is een kwestie van een lange adem voordat het stigma verdwijnt. Er is de afgelopen periode flink geïnvesteerd in het verduurzamen van woningen in de omgeving van de Acaciaschool en we blijven met partijen en bewoners samenwerken aan een duurzamer en leefbaar Nieuwstraatkwartier”, vertelt Alberts van Beter Wonen. Ondertussen wordt er elke dag al van de geboekte verbeteringen geprofiteerd.
Wil jij ook een maatschappelijke impact maken en geloof jij dat leven met een verstandelijke beperking op een zo gewoon mogelijke manier kan? Dan zoeken we jou. En je partner, want samen kunnen jullie aan het roer staan van jullie eigen Thomashuis om 9 bewoners een zo gelukkig mogelijk leven te bieden. Heb je vragen? Of wil je je aanmelden als zorgondernemer? Mail dan: werving@dedrienotenboomen.nl