Ouderschap en eigen Thomashuis: ‘Een ideale combinatie’

Zorgondernemerschap

Het gezin van Niels en Josee Keizer verruilde afgelopen zomer hun leven in Leeuwarden voor het leven in Thomashuis Noordwolde. Met drie jonge kinderen en een overname in coronatijd, kijkt het stel terug op een intense periode. Maar mooie momenten zijn er volop. “Dagelijks, dat is niet zo moeilijk. We kunnen al enorm genieten als de sjoelbak ’s avonds op tafel staat”, lacht het echtpaar.

Vooral Niels heeft een bijzondere historie met het Thomashuis als ondernemerszoon van Joke en Nico Keizer. Niels verhuisde mee toen zijn ouders Thomashuis Arum gingen waarnemen. Later zijn zij de ondernemers van Thomashuis Metslawier. Niels woont bij zijn ouders naast het Thomashuis. “Dat was een unieke ervaring.”

Met de paplepel ingegoten

De zorg interesseerde Niels al voor zijn ouders’ overstap naar het Thomashuis. Na schooltijd fietst hij vaak naar zijn moeders werk om een kop koffie op de groep te drinken. Na zijn ouders stap naar een eigen Thomashuis, komt hij ook in Thomashuis Arum en Metslawier dagelijks over de vloer. “Om samen wat te drinken, te kletsen of er op uit te gaan. De eerste jaren in mijn ouders Thomashuis heb ik veel meegekregen.” 

"Vanaf het eerste moment vonden we het een leuke bewonersgroep en fijne plek."

Uiteindelijk volgt Niels een commerciële opleiding en opent hij zijn eigen kitesurfschool. Wanneer Niels Josee leert kennen, komt de zorg weer om de hoek kijken. Tijdens de bouw van hun huis, woont het echtpaar tijdelijk bij Niels’ ouders in Thomashuis Metslawier. “Josee vond het Thomashuis ook fantastisch. Toen hebben we uitgesproken dat als we een gezin zouden hebben, wij ook een Thomashuis wilden starten.”

Verrassing

Drie prachtige zonen verder, was daar het moment. “Een eigen Thomashuis is de ideale manier om de zorg met ons gezinsleven te combineren”, vertelt Josee, die cardiologieverpleegkundige is. Het stel bezoekt daarop een informatiebijeenkomst en gaat op de koffie bij Thomashuis Ruinerwold en Damwoude. “Door die bezoekjes werden we alsmaar enthousiaster.”

In november 2019 gaat het stel ter oriëntatie op de koffie in Thomashuis Noordwolde. De mededeling dat de toenmalige ondernemers opvolgers zoeken, verrast het echtpaar. “Bij binnenkomst vonden we het direct een leuke bewonersgroep en fijne plek.” De zomer daarop, 1 augustus 2020, staan Niels en Josee met de sleutel in de hand voor hun eigen Thomashuis.

Het credo van Niels en Josee is om niet in beperkingen, maar in mogelijkheden te denken.

Verhuizing voor de kinderen

Voor Josee is de overstap van het ziekenhuis, waar ze 19 jaar heeft gewerkt, naar het Thomashuis een wereld van verschil. “In het ziekenhuis werk je voor een organisatie en volgens veel protocollen en richtlijnen. Ook de werkdruk ligt er erg hoog. En waar het echt om draait:  de echte zorg aan bed leveren, is de afgelopen jaren veel minder geworden door alle bezuinigingen in de zorg. Werken in het Thomashuis voelt niet als werken. Het is kleinschalig en een huiselijk, warm nest waar je alle tijd en aandacht hebt voor dagelijkse verzorging en ondersteuning. Je geeft samen met de bewoners een gemoedelijke invulling aan de dag.” Het koppels credo is niet in beperkingen, maar in mogelijkheden te denken.

Ook de drie kinderen van Niels en Josee voelen zich als een vis in het water. “Thomashuis Noordwolde is een woonboerderij met grote tuin, kippen, konijnen en speeltoestellen. Het was dus niet moeilijk om de kinderen enthousiast te krijgen”, lacht het echtpaar. Ook nu vermaken hun zonen zich goed. “Na de eerste schooldag van onze oudste zoon (6) kwam er gelijk een vriendje in de tuin spelen. De kinderen kleuren en knutselen ook graag met de bewoners.”

Win-win situatie

Elke dag maakt het stel bijzondere momenten mee. “De kleine dingen geven veel plezier. Bijvoorbeeld als de sjoelbak op tafel wordt gegooid en we zien hoe de bewoners genieten. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een bewoner die bang was om dingen te doen die geluid maken, zoals op een grasmaaier zitten. We hebben eraan gewerkt om die angsttrigger weg te nemen. Nu vraagt hij elke dag of hij op de grasmaaier mag. Dat is gaaf om te zien”, vertelt Niels.

Uitwaaien aan de Friese kust.

Inmiddels is het echtpaar een half jaar verder en hebben ze een duidelijke rolverdeling. “Doordat de lijnen zo kort zijn en er geen reistijd is, voelt het als een verademing. Je bent eigen baas, dus bepaalt zelf hoe je werk en privé wilt invullen. Ook voor de kinderen is het uniek dat ze niet maar naar de BSO hoeven, maar altijd hun vader en moeder in de buurt hebben. Tegelijkertijd zijn de kids onze rem en ondernemen we als gezin leuke uitjes.” Een win-win situatie aldus Josee. “Het is de meest bijzondere baan die je als partners kunt hebben. Je zorgt en verbindt samen, bevordert de harmonie in je team en de bewonersgroep, maar je bent ook samen ondernemer. Ik kan me niet indenken dat een andere baan meer uitdaging zou bieden.”

Kansen in de omgeving

Het eerste jaar zijn Niels en Josee vooral aan het settelen en worden creatieve ideeën tijdelijk beperkt door corona. Maar het stel kan niet wachten om de verbinding met hun omgeving uit te breiden. “We vinden het leuk om contact met anderen te maken, maar als we ergens bij betrokken worden, zijn we ook graag van de partij.”

Het stel ziet in de toekomst mooie kansen om de bewoners en hun gezin bij dorpsactiviteiten te betrekken. “We laten graag zien dat het leven voor de bewoners zo normaal mogelijk is en hopen dat buurtbewoners er ook zo naar kijken.” In coronatijd kijken Niels en Josee uit naar mooie tijden. “Waarin we gezamenlijk met ons team en de bewoners weer op pad mogen gaan. Zodat het leven weer wat ‘normaler’ wordt en er ruimte is voor meer vrijheid.”

Delen: